30 Aralık 2008 Salı

Spagetti bolonez (Spaghetti bolognese)

Merhabalar;

Ahh makarna dayanılmaz bir lezzet bence :)
Bu yüzdendirki italyan mutfağına bir tutkum vardır, hatırlıyorumda okul yıllarında italyan arkadaşlarım, dev tabaklarla makarna yerlerdi. Şaşkınlıkla bir insan nasıl bu kadar makarna yediğini düşünürdüm, ama ne zamanki bende bir makarna tutkunu oldum dev tabak makarnalar soframızda yer almaya başladı hemde çeşit çeşit...
Eşim bile artık makarna ve italyan mutfağının tutkunu oldu, spagetti bolonez de bunlardan biri...:)

Malzemeler:
  • 400 gr kıyma
  • 1 havuç
  • 1 soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 500 gr domates veya konserve domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 400-500 ml su yahut et suyu
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Tatlı biber (paprika)
  • 1 defne yaprağı
  • Maydonoz
  • Fesleğen (ben katmadım ama tavsiye ederim)
  • Mercan köşkü (baharat) (ben katmadım)
  • Sıvı yağ

Hazırlanışı:

  1. Tavamızdaki yağı ısıttıktan sonra kıymamızı içinde güzelce bir kavuralım (kırmızılık kalmayıncaya kadar), kıymamız topaklanmaması için kaşığımızla üzerine iyicene bastıralım. Doğranmış soğan ve sarımsağımızıda ekleyip kavuralım.
  2. Diğer yandan soyulmuş nohut tanesi büyüklüğündeki havuçlarımızı ekleyip kavurmaya devam edelim.
  3. Salçamızı ekleyip kokusu çıktıktan sonra, domateslerimizide kabukarını soyup doğrayıp kıymamızın üzerine döküp kavurup et suyumuzu dökelim.
  4. Defne yaprağı, tatlı biber ve karabiber ile tatlandırıp 1 saat orta ateşte üzeri kapalı pişirelim, arada sırada karıştıralım.
  5. Tenceremize su alıp kaynadıktan ve tuzlayıp ardından spaghetti makarnalarımızı verilen süreye göre pişirip süzelim, benim makarnam 9 dk da oluyor.
  6. Pişmiş bolonez sosumuzun içine doğranmış maydanoz,fesleğen ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra ağzını kapatıp 5 dk bekleyelim.
  7. Süzülmüş makarnamızı servis tabağına alıp, sosumuzdan üstüne döküp seviyor iseniz parmesan peynirinde üzerine serpip servis edebilrisiniz.

PS:

Domates soyma teknikleri:

  1. Domatesimizi çatala batırıp ocağımızın üzerinde, ateşe çok yakın olmadan her yanını ısıtalım, kendilinden domates kabuğumuz yarılacaktır, ardından zar gibi soyabilirsiniz.(Ben bu yöntemi tercih ediyorum.)
  2. Domatesimizin alt kısmından bıçak ile çarpı atıp, bir kaseye yerleştirip kaynamış suyu üzerine döktükten sonra birkaç dakika bekleyiniz, ardında domatesimiz kolaylıkla soyulacaktır.

Yukarıdaki yöntemle domateslerimizi soyduğumuzda, hemen kabuğunun altında bulunan vitaminlerimizi kaybetmemiş oluruz, önemli olanda günlük besin ihtiyaçlarımızı giderebilmek :)

4 yorum:

melek dedi ki...

sevde'cim demek sende blog dünya'sına giriş yaptın.tariflerin pek güzel gözüküyor maşâllah .artık bi ara bize de bi ziyafet verirsin :)(:

Sevde dedi ki...

Hiç sorma melek ama iyi oldu zaten ne zamandır düşündüğüm birşeydi...
Canım hacer demişti bana gelmek isitiyormuşsun, ne zaman isterseniz bir gün ayrlayalım mutlaka , ne zamandırda görüşemedik :)
Size neler neler yaparım inş :)

Melek dedi ki...

inşâllah canım :)(:

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Merhaba, ellerine sağlık. Nefis görünüyor.