Pırasa

Merhabalar;

Etten ziyade sebze yemekleriyle aram daha iyidir, hatta aile arasında lakabım otçudur :) Özellikle de ton ton amcam her zaman söyler...
Ama sebzeler arasında pek sevmediklerim de var yok değil, bunun başında benim bir zamanlar korkulu rüyam pırasa, niye mi korkulu; eşim pırasa tutkunu eee eşimide mahrum etmemek adına haftada bir kere mutlaka pırasa yapardım, tabi pek iştahlı yediğimde söylenemez, taki geçen hafta soğuk mutfak kursunda yediğim pırasaya kadar. ALLAH 'ım, bu ne tat böyle müthişşşş, o yüzdendir ki sizlerle mutlaka paylaşmak istedim tıpkı bizimle paylaşan Huriye ZAFERA hocamız gibi, siz bitanesinin hocam :)

Malzemeler :

  • 4 dal pırasa
  • 1 adet havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım limon suyu
  • 1 yumurta sarısı
  • 70 ml zeytın yağı (bence ne kadar bol o kadar güzel)
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Pırasalar ve havuçlar sirkeli suda yıkandıktan sonra havuçlar soyulup yarım cm kalınlığında kesilir, pırasalarda verev verev 1.5 cm genişliğinde kesilir (ki pişme esnasında ayrılmasınlar).Diğer yandan sarımsak ve soğanlarımız soyulup yemeklik kesilir.
  2. Yayvan tenceremize çiğden pırasa, havuç, soğan, sarımsak ve şekerimizi yerleştirip, sadece dibini kaplayacak şekilde su döküp kapağını kapattıktan sonra orta ateşte yarım pişirilir.
  3. Yemeğimiz yarı pişmiş olduğu zaman, pirinç, zeytin yağı ve yaklaşık 1-2 su bardağı sıcak suyumuzu döküp hiç kaşık vurmadan, sadece bir iki kez tenceremizi sallama hareketiyle karıştırıp ağzını kapatıyoruz.
  4. Yemeğimiz tam pişmeden 5 dk kadar önce yumurta sarısı ve limon suyunu iyice çırpıyoruz.
  5. Tenceremizin kapağını açıp yemek suyundan 4 yemek kaşığı kadar alıp yumurta karışımına ekleyip, karıştırdıktan sonra yemeğimize döküp tekrar tenecere sallama hareketimizi yapip tuzunu attıktan sonra 5 dk ya yakın pişiriyoruz.

PS: Yumurta limon karışımımıza yemeğin suyundan koymamızın maksadı, karışımı yemeğe döktüğümüzde yumurtanın pişmemesi içindir, yumurta karışımını yemeğe döktükten sonra ki pişirme nedenimiz yumurta kokusunu kaybettirmek içindir. Dibi tutmaması için yemeğinizin suyunu sürekli kontrol ediniz. Bütün sebze ve meyvelerimi sirkeli suda yıkarım. Maksadı; mikrop ve ilaçlardan arındırmak içindir.

Yorumlar

emine dedi ki…
pırasaya bayılırım ekşili ekşili ne güzel olur tarini bekliyorum canım eline sağlık
Tijen dedi ki…
Sevde,
Teşekkürler yorumun için. Dilerim yararlı bir şeyler yapıyorumdur.
Unknown dedi ki…
PIRASAYI ÇOK SEVERİM BOL LİMONLA RESİM HARİKA ÇIKMIŞ BU ARADA SUNUMU ÇOK GÜZEL OLMUŞ
Adsız dedi ki…
arkadaşım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.iade-i ziyarete geldim,herzaman beklerim.sevgiler,mutluluklar
pelince dedi ki…
Bende limonlu limonlu çok severim..Ellerine sağlık...

Sevgiler..
Glennis dedi ki…
Looks lovely.

Popüler Yayınlar