Tavada su böreği

Malzemeler:
  • 3 cup un
  • 4 yumurta + 2 sarısı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Gerekirse su
  • 80 gr tereyağ
  • Peynir
  • Maydonoz

Hazırlanışı:

  1. Peynir, maydonoz ve tereyağ hariç bütün malzemeler karışıtırıp yoğuralım. Hamurumuz sert ise bir miktar su ekleyip tekrar yoğrulur.
  2. Elde ettiğimiz hamuru, mandalina büyüklüğünde parçalara kesip yuvarlayıp bir tabağa alınır. Üzeri nemli bir bez ile kapatılırarak, yarım saat dinlendirilir. Yaklaşık 10 tane hamurumuz çıkacaktır.
  3. Yarım saat sonra tezgahımıza un serpilerek nemli bezin altındaki toplarımızı teker teker oklova ile olabildiğince ince açarak, tezgahımızın üzerine serilir. En az 15 dk açılmış hamurlarımız açıkta hafifce kuruması beklenir.
  4. Bir tavada tereyağımızı eritip kenara alalım.
  5. Peynirimizi küçük küçük keselim, maydonozumuzu yıkayıp dilediğimiz incelikte doğrayıp, ikisini bir kapta karıştıralım.
  6. Büyükçene bir tenceremizde su kaynatılmaya konulur, kaynadıktan sonra bir miktar tuz serpilir.
  7. Diğer yandan tezgahımızın üzerine bir makarna süzgecini, tepsinin içine ters konulur, yanında büyük bir kasenin içine su konulur. Geniş teflon tavamıza erittiğimiz tereyağdan sürülür.
  8. İlk açılmış hamurumuzu yani en sert olanı alıp, kaynayan suyumuza koyarak 30 saniye pişirelim hamurumuzun rengi hemen değişeceğinden dolayı pişmiş hali hemen anlaşılacaktır, panik yok ilk yapanlar için :)
  9. Bir kepçe kevgir ile pişmiş hamurumuzu alıp hemen soğuk suyumuza bandıralım, 5-6 saniye beklettikten sonra süzgeçimizin üzerinde süzdürüp tavamıza alalım. Üzerine tereyağ serpelim.
  10. Üçüncü kata kadar bu işlemi yapalım, üçüncü katımızda harcımızın yarısını yayalım, pişirme işlemine devam ederek tekrar dan üç kat hamur serdikten sonra diğer kalan yarım harcımızı tamamını serpelim ve diğer kalan hamurlarımızı aynı pişirme işlemi ile pişirip üst üste serelim. Aralarına tereyağ sürmeyi ihmal etmeyelim (Ben 10 katı koymadım ince oluşu daha güzel)
  11. İşte bir pişmesi kaldı :). Orta boy ocağımızı kısık ateşe alıp, böreğimizi ateşin üzerinde gezdirerek her yerini pişirelim.
  12. İşte çevirme anı geldi ben öncelikle böreğimi bir geniş yuvarlak tabağa ceviriyorum, ardından başka bir tabağa son olarakta tavamın kenidisine çevirip diğer yanı da pişiriyorum. Tavamızı tekrar tereyağ ile yağlamayı unutmayalım.
  13. Bu tarafını da kısık ateşte pişirip servis tabağımıza alalım ta taaaaaaa börek hazır :)

PS: Hamurumuzu kurutmanın ve suya tuz atmamızın sebebi hamur pişerkene dağılmaması içindir. Ben trabzon yöresine ait bir peynir kullandım böylelikle erimesi daha kolay oluyor, sizde içindeki harcı değiştirebilrsiniz kıyma, pilav gibi.



Yorumlar

HADİYE dedi ki…
Merhaba Sevde,

Su böreğini çok severim.Öyle hoş ve ayrıntılı anlatmışsınki ellerine sağlık.Görüntüde nefis.

Sevgilerimle*
pelince dedi ki…
Görüntüsü şahane,nar gibi kızarmış üstü...
olsa da yesem şimdi :)

Ellerine sağlık..
Unknown dedi ki…
UZUN ZAMANDIR DENEMEK İSTEDİĞİM BİR TARİF AMA YOK CESARET EDİPTE BİR TÜRLÜ KALKIŞAMADIM ZOR İŞ SU BÖREĞİ BENLİK DEĞİL YANİ :)ELLERİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM
Unknown dedi ki…
canım çok iştah açıcı gözüküyor karnımda acıkmıştı:)ellerine sağlık
Unknown dedi ki…
Nefisss görünüyor,çok severim su böğreğini,öylede güzel anlatmışsın
ellerine,emeğine sağlık canım
öpüyorum.
BEDİA KUKUL dedi ki…
resimler oldukça iyi çekilmiş. hangi makinayı kullandığınızı merak ettim. su böreğinin sizin yaptığınız gibi ince yapılanını(az sayıda yufka ile ve bol peynirle) severim.
NİSANUR dedi ki…
ellerine sağlık canım çekti harika görünüyorlar,sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
YAKIN PLAN DA ÇEKMİŞSİN NEFİİİS GÖRÜNÜYOR ELİNE SAĞLIK...
Adsız dedi ki…
Oyy oy benim güzel arkadaşım
yine döktürmüşsün maaşallah diyorum sana.Eline sağlık
Hem su böreği hem de tavada yapmak
ne kadar orjinal olmuş.
Detaylı anlattığın için bir ara denesem diyorum gerçekten.
Sevgiler..
Unknown dedi ki…
Selamlar Pekmezli un helvasının tarifini istemişsiniz. Sadece şerbetini yaparken yine 1,5 bardak şeker, 1 bardak pekmez ve 1 bardak su karışımını bir taşım kaynatıp soğumaya bırakıyorum. Pekmez koydum diye şeker oranını azaltmıyorum kıvamı tam oluyor. Diğer aşamalar aynı. Bu arada börekler de nefissss...
GELİNCİK MUTFAK dedi ki…
su böreği en sevdiğim börektir... yapımı zor olduğu için her zaman yapmam...seninkinden 1 dilim aldım...mmmmmmmmmm çok güzel olmuş... ellerine sağlık...
sarımutfak-hande dedi ki…
süper olmuş cnm ellerine emeklerine sağlık
sevgilerimle
Sevde dedi ki…
Merhaba sarı mutfak sayfana yorum yapamıyorum :(
Ilker Erdem dedi ki…
Bende cok severim su boregini. Goruntu super . Sevgiler
Adsız dedi ki…
Cok lezzetli görünüyor, ellerinize saglik. Sevgiler.
Adsız dedi ki…
Böreğin çok güzel görünüyor.Çok güzel de gürünüyor.Trabzon'a gelince su böreğinden istiyoruz.Başka güzel tariflerde bekliyoruz:)
Sevde dedi ki…
Merhabalar Havva yenge;
Böreğimi beyenmene sevindim ehhh ne de olsa annnemede(ustasından) öğrendim :)
Öpüyorum sen...
Kucak dolusu sevgiler
Adsız dedi ki…
hemen yapmaya baslıyorum ama hazır su böreği yufkası kullansam ne olur ki

Popüler Yayınlar