Ekşi Mayalı Ekmek

 



Çooook uzun zaman sonra; bu kez kızım Züleyha Erva sayfamdan ara ara tariflerini paylaşmaya devam edecek.
Bugün sizlere evde yapılan lezzetli mi lezzetli ekşi mayalı ekmek tarifimizi vereceğim.

Malzemeler:

  • 200 gr ekşi maya (Aktifleştirilmiş, Genç maya)
  • 100 gr Çavdar Unu
  • 100 gr Siyez Unu
  • 400 gr Ekmeklik beyaz un
  • 420 gr su (Su miktarı kullanılan toplam unun %70'i kadardır. 600 gr toplam un için %70 oranında 420 gr su kullanılmıştır.)
  • 12 gr tuz


Hazırlanışı:

  1. Unların tamamı uygun büyüklükte bir kap içerisinde karıştırıldıktan sonra içerisine 420 gr su ilave edilerek yoğrulur.
  2. Yoğrulan ön hamur kabın kapağı kapalı şekilde 2 saat dinlendirmek üzere bir kenara alınır. Bu işlemin amacı, un içerisinde bulunan glutenin aktif hale getirilmesini sağlar.
  3. Bekleme süresinin ardından hamur tezgaha alınır. Aktifleştirilmiş genç maya, hamur üzerine aktarılır. 
  4. Hamur ve genç maya 3 dk kadar vur ve katla yöntemi ile yoğrulur.
  5. Yoğrulan hamur üzerine tuz ilave edildikten sonra 7-8 dk kadar daha vur ve katla yöntemi ile yoğurma işlemine devam edilir.
  6. Yeteri büyüklükteki kap içerisine bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ dökülerek kabın içerisi yağlanır.
  7. Tezgah üzerindeki yoğrulan hamur kap içerisine aktarılır. Ağzı kapatıldıktan sonra sıcak bir yerde bekletilir.
  8. Yarım saat sonra kap içerisindeki hamura ilk katlama işlemi yapılır.
  9. Hamur katlama işlemi yarım saat arayla toplam 4 kez tekrar edilir.
  10. Katlama işlemi sonrasında hamur 4 saat mayalandırılır.
  11. Mayalanan hamur tezgah üzerine alınarak 4 eşit parçaya bölünür.
  12. Baget ekmek şekli verilen hamur, baget ekmek tepsisine alınır. 4 parçaya da aynı işlem yapıldıktan sonra temiz bir bezle ekmeklerin üzeri örtülür. 
  13. Tepsi ılık bir ortamda 1-1,5 saat bekletilerek tepsi mayalandırması yapılır.
  14.  Fırınımız tabanına küçük bir metal tabak yerleştirdikten sonra fanlı ayarda 220 derecede çalıştırılır. Bir miktar su ocak üzerine koyularak kaynatılır. 
  15. Tepsi mayası tamamlanan ekmek hamurları üzeri jilet yada keskin bıçak yardımıyla çizilir.
  16. Isınan fırın içerisine baget tepsisi yerleştirilir. 
  17. Ocak üzerinde kaynayan sudan fırın tabanında beklettiğimiz  metal tabağa 100 ml kadar dökerek fırın kapağımızı kapatıyoruz.
  18. Yaklaşık 15 dk sonra fırın camından ekmeğimizin pişkinliğini kontrol ederek, pişen ekmeklerimizi fırından dikkatlice çıkartarak soğuması için tezgahımızın üzerine alıyoruz.
😍 Afiyetle tüketebilirsiniz.










Yorumlar

Popüler Yayınlar