Ekşi Mayalı Ekmek
- 200 gr ekşi maya (Aktifleştirilmiş, Genç maya)
- 100 gr Çavdar Unu
- 100 gr Siyez Unu
- 400 gr Ekmeklik beyaz un
- 420 gr su (Su miktarı kullanılan toplam unun %70'i kadardır. 600 gr toplam un için %70 oranında 420 gr su kullanılmıştır.)
- 12 gr tuz
Hazırlanışı:
- Unların tamamı uygun büyüklükte bir kap içerisinde karıştırıldıktan sonra içerisine 420 gr su ilave edilerek yoğrulur.
- Yoğrulan ön hamur kabın kapağı kapalı şekilde 2 saat dinlendirmek üzere bir kenara alınır. Bu işlemin amacı, un içerisinde bulunan glutenin aktif hale getirilmesini sağlar.
- Bekleme süresinin ardından hamur tezgaha alınır. Aktifleştirilmiş genç maya, hamur üzerine aktarılır.
- Hamur ve genç maya 3 dk kadar vur ve katla yöntemi ile yoğrulur.
- Yoğrulan hamur üzerine tuz ilave edildikten sonra 7-8 dk kadar daha vur ve katla yöntemi ile yoğurma işlemine devam edilir.
- Yeteri büyüklükteki kap içerisine bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ dökülerek kabın içerisi yağlanır.
- Tezgah üzerindeki yoğrulan hamur kap içerisine aktarılır. Ağzı kapatıldıktan sonra sıcak bir yerde bekletilir.
- Yarım saat sonra kap içerisindeki hamura ilk katlama işlemi yapılır.
- Hamur katlama işlemi yarım saat arayla toplam 4 kez tekrar edilir.
- Katlama işlemi sonrasında hamur 4 saat mayalandırılır.
- Mayalanan hamur tezgah üzerine alınarak 4 eşit parçaya bölünür.
- Baget ekmek şekli verilen hamur, baget ekmek tepsisine alınır. 4 parçaya da aynı işlem yapıldıktan sonra temiz bir bezle ekmeklerin üzeri örtülür.
- Tepsi ılık bir ortamda 1-1,5 saat bekletilerek tepsi mayalandırması yapılır.
- Fırınımız tabanına küçük bir metal tabak yerleştirdikten sonra fanlı ayarda 220 derecede çalıştırılır. Bir miktar su ocak üzerine koyularak kaynatılır.
- Tepsi mayası tamamlanan ekmek hamurları üzeri jilet yada keskin bıçak yardımıyla çizilir.
- Isınan fırın içerisine baget tepsisi yerleştirilir.
- Ocak üzerinde kaynayan sudan fırın tabanında beklettiğimiz metal tabağa 100 ml kadar dökerek fırın kapağımızı kapatıyoruz.
- Yaklaşık 15 dk sonra fırın camından ekmeğimizin pişkinliğini kontrol ederek, pişen ekmeklerimizi fırından dikkatlice çıkartarak soğuması için tezgahımızın üzerine alıyoruz.
😍 Afiyetle tüketebilirsiniz.
Yorumlar